Lista neagra

Adopție versus comerț ilegal

Anunțurile de pe Internet cu „cățeluși drăgălași”, așezați artistic pe câte o pătură pufoasă, ascund o realitate hâdă. Mulți dintre acești pui provin din comerțul ilegal cu câini, o afacere cu profituri comparabile cu cele ale traficului de droguri. Traficul cu câini din Europa de Est generează un profit de 700 de euro pe câine. Crescătorii ilegali „produc” pui pe bandă, cu cheltuieli minime și în condiții deplorabile. Puii neînregistrați, nevaccinați și bolnavi sunt vânduți pe Internet, mulți dintre ei murind la scurt timp după achiziționare.

Folosind platformele de anunțuri anonime, traficanții vând rapid și își fac urma pierdută la fel de repede. În Europa, pe aceste platforme sunt publicate zilnic 400.000 de astfel de anunțuri. Pe eBay se vând anual 2,3 milioane de câini, 90% dintre ei ilegal.

În afara traficului intern cu animale de companie, care a făcut subiectul mai multor reportaje TV, România e și principala sursă de exporturi ilegale de câini. Traficanții le fac acte false animalelor, cu complicitatea unor veterinari corupți, și vând câinii în diferite țări din vestul Europei, Germania fiind principala țintă a traficanților români. Câini neînregistrați, nevaccinați și deseori bolnavi sunt transportați peste granițe în condiții crunte. Acest fenomen generează suferințe teribile în rândul animalelor, constituind, în același timp, și o problemă de sănătate publică. Comerțul ilegal cu câini este însă și o problemă națională, fiind alimentat de cererea mare. Platformele online și rețelele sociale sunt pline de anunțuri ale unor samsari care vând câini aparținând, de regulă, unor rase populare (alteori, aceștia induc cumpărătorii în eroare, pur și simplu, în ceea ce privește rasa) fără acte privind proveniența lor și fără carnet de sănătate. Multe dintre animale sunt prea mici pentru a fi vândute sau sunt deja bolnave.

Adopția este una dintre modalitățile prin care această industrie sinistră poate fi combătută. Având în vedere că cererea influențează întotdeauna oferta, dacă numărul de adopții ar crește, numărul de câini vânduți ilegal ar scădea inevitabil. Iată că adopția are implicații nu doar asupra calității vieții animalelor adoptate și a adoptatorilor lor, ci și asupra bunăstării animalelor, în general.

Dacă ați fost victima celor care fac comerț ilegal cu câini pe Internet sau cunoașteți asemenea cazuri, vă rugăm să ne semnalați acest lucru. De asemenea, vă îndemnăm să luați în calcul varianta adopției atunci când vă gândiți să primiți în viața voastră un animal de companie.

Pentru a vă face o idee despre exportul ilegal de câini din România și despre comerțul ilegal cu câini în România, puteți urmări aceste anchete Deutsche Welle și ProTV:

https://www.dw.com/ro/trafic-ilegal-cu-câini-în-europa-o-afacere-de-miliarde-de-euro/av-50582611

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/fabricile-de-caini-care-scot-pe-banda-pui-cu-anomalii-genetice-adevarul-din-spatele-anunturilor-de-vanzare-de-pe-internet.html

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/imagini-cu-camera-ascunsa-cum-sunt-traficate-animalele-de-companie-pe-internet-reactia-unui-vanzator.html

Ancheta Stirile PROTV. Maidanezii din Romania ar fi folositi la experimente in strainatate. Pe cati bani se vinde un exemplar(articol din 2014)

Strainii folosesc maidanezii trimisi de ONG-urile din tara noastra si la vivisectii, adica interventii chirurgicale facute pe animale vii in scopuri stiintifice.

Asa sustine coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti, Razvan Bancescu. Pe de alta parte, autoritatile sanitar-veterinare din Belgia ne avertizeaza sa oprim traficul ilegal de caini, dupa ce au descoperit mai multe camionete in care se aflau animale nevaccinate si fara documente, trimise de ONG-urile din Romania.

O echipa a Stirilor PROTV a mers, joi, intr-un adapost care, sustin oficialii romani, vinde caini maidanezi cu cel putin 200 de euro exemplarul.

Alerta privind cainii vagabonzi provenind din Romania!”, titreaza cu litere mari presa din Belgia. E deja a treia oara cand directiile de siguranta veterinara belgiene descopera, la granita lor, camionete ticsite cu caini nevaccinati, prost hraniti si murdari trimisi de ONG-urile din Romania.

In comuna Glina de langa Bucuresti se afla unul dintre adaposturile ilegale, despre care coordonatorul ASPA Bucuresti sustine ca ar fi sursa dovedita a unor transporturi fara acte spre Belgia.

Afaceri de milioane de euro din experimente facute pe animale

Doua ONG-uri au dezvoltat o afacere de 6 milioane de euro pe an, din solicitarile venite din aceasta tara. Nu doar pentru animale de companie, ci si pentru exemplare destinate vivisectiilor – adica experimentelor stiintifico-medicale facute pe animale vii.

Seful Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti sustine ca maidanezii disecati, pentru studierea atenta a aparatelor si sistemelor organismului. Pe cat ar parea de macabru, exista o cerere si o piata neagra… iar unii asa-zisi iubitori de caini din Romania ar fi devenit furnizori recunoscuti, spune Razvan Bancescu.

Se ocupa in principal cu acest trafic de caini. Primesc bani pentru fiecare caine transportat acolo. Intre 200 si 600 de euro. Unii ajung, intr-adevar, la persoane care au grija de ei si ii iubesc, altii in adaposturi temporare + studii clinice si vivisectie”, spune Bancescu.

Adoptiile internationale pot fi facute doar in baza unei liste de documente obligatorii. Cel mai adesea, vorbim de aprobari ale directiei sanitar-veterinare care impun pasaport, carnet de sanatate si dovezi de vaccinare pentru rabie si jigodie. In cazul transporturilor semnalate de belgieni, actele respective lipseau.

Joi, in Glina, la unul dintre adaposturile de unde se presupune ca sunt trimisi caini pentru vivisectie, am gasit doar un voluntar, dar nici un reprezentant al ONG-ului care se ocupa de caini.

De fapt, in conditii similare – fara hrana si fara apa suficienta pentru un drum care dureaza 2 zile – erau tinuti si cainii din camionetele interceptate de autoritatile sanitar-veterinare belgiene. Toate exemplarele – cateva zeci – au fost puse imediat in carantina.

Reprezentantii unuia dintre ONG-uri sustin insa ca acuzatiile sunt nefondate; pentru cel de-al doilea, numerele de contact de pe site sunt inactive. Autoritatea Sanitar Veterinara Nationala a anuntat ca nu are informatii legate de importul ilegal de caini vagabonzi din Belgia.

Seful ASPA: “5000 de caini pe strazile Capitalei, la 31 martie”

Razvan Bancescu, coordonatorul ASPA a anuntat recent ca au fost capturati 9 caini din zona Obor, din Capitala, dupa ce o femeie a fost gasita decedata in parcul din apropiere, cu urme de muscaturi pe corp. In prezent, ASPA are pe teren 15 echipe si a capturat peste 10.000 de caini, din care 6000 au fost dati spre adoptie, 2000 au fost eutanasiati, iar restul sunt in adaposturi.

Bancescu este de parere ca Primaria nu poate fi trasa la raspundere pentru inconstienta oamenilor care au abandonat cainii, deoarece pentru asta a fost stabilita infractiunea abandonului. Adoptiile sunt verificate la fiecare sector al Capitalei. Persoanele care le-au adoptat au fost inregistrate si si-au asumat responsabilitatrea de a le hrani si a le pazi.

Organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan nu vor mai avea voie sa preia animale din aceasta categorie. Interdictia vizeaza sase organizatii neguvernamentale si 25 de persoane fizice, a precizat coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Masura a fost dispusa dupa ce municipalitatea a constatat, in cazul acestora, falsuri in declaratiile legate de cainii adoptati si chiar abandonarea acestora.

Tot el a precizat ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar “falsii adoptatori” sunt reclamati la Parchet. “Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului”, a mai spus Razvan Bancescu.
Coordonatorul ASPA a dat ca exemplu, in acest context, cazul unei persoane fizice care a adoptat un caine gasit ulterior in curtea unei gradinite. Potrivit lui Bancescu, respectiva persoana fizica ar fi mintit in declaratia data pe proprie raspundere procurorilor, sustinand ca animalul era bolnav si il luase cu el la munca pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost inchis.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea si completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, abandonarea cainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.

Razvan Bancescu a mai declarat ca primariile sectoarelor 1 si 2 au refuzat solicitarea de face verificari privind respectarea obligatiilor de catre cei care au adoptat caini fara stapan, desi isi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor. Declaratiile lui vin pe fondul anchetei privind decesul unei femei fara adapost al carei cadavru a fost gasit intr-un parc din zona Obor unde se aflau mai multi caini adoptati.

Pe 31 martie se incheie proiectul de capturare al maidanezilor. Pe strazile Bucurestiului vor fi mai putin de 5000 de caini maidanezi.

Pe urmele contrabandei cu câini exportați din România. Profitul: 700 de euro pentru fiecare animal (articol din 2019)

Când aud de trafic și contrabandă, cei mai mulți oameni se gândesc la arme sau la droguri. Sunt însă și alte afaceri ilegale înfloritoare, cu profituri aproape la fel de mari. Un exemplu este comerțul ilegal cu câini. Urmăriți un reportaj exclusiv Deutsche Welle pe acest subiect.

Principala sursă de câini pentru export în Europa este România, iar principala țară de destinație este Germania.

Activiștii pentru drepturile animalelor Stefan Klippstein și Marius Chirca luptă împotriva traficanților la cele două capete ale spiralei mafiote. 

Conform unui studiu al asociației Vier Pfoten, profitul mediu pe un câine adus din Europa de Est e de 700 euro.

Afaceri ilegale cu animale

%d blogeri au apreciat: