Iepurele salbatic

Iepurele de câmp

Imagini pentru iepurele de camp

Acest iepure de câmp (Lepus europeus) are o coadă vizibilă, neagră deasupra şi albă dedesubt. Urechile cenușii au o pată neagră aproape de vârful exterior. Această specie a fost introdusă din Europa şi Asia de Vest în multe alte regiuni, şi se adaptează la păduri deschise, tufărișuri, terenuri agricole mixte şi chiar semideșerturi cu arbuști. Animal cu activitate preponderent nocturna. Lungime: aproximativ 47-56 cm, coada de 8-9 cm, urechi de 12-17 cm. Greutate: 3.5-4 kg. Trupul iepurelui de camp este prelungit, turtit lateral, iar buzele sunt carnoase si mobile. Urechile sunt lungi, sub forma de cornet, codita scurta si ridicata, iar ochii mari si bulbucati.Mustati lungi si tepoase. Picioarele posterioare sunt lungi, cu 5 degete, iar cele anterioare sunt scurte, cu 4 degete si talpi acoperite cu par. Coloritul variaza de la galben- cafeniu cu fire de par suriu pe spate, pana la alburiu pe abdomen si alb curat in zona inferioara a cozii. Varfurile urechilor sunt negre. In general, culoarea face iepurele confundabil cu terenul acoperit de ierburi si frunze uscate, in care se ascunde.Auzul este cel mai dezvoltat simt, mirosul mediocru, iar vazul slab (distinge usor doar obiectele in miscare si pe cele care contrasteaza puternic cu habitatul).Alimentatie: difera in functie de sezon. De toamna pana primavara consuma ierburi uscate, lujeri si coaja de specii lemnoase, fructe, ierburi si fructe suculente. Daca hrana devine deficitara, se retrage in paduri si poate ajunge chiar si in localitati, unde patrunde cu usurinta in gradinile oamenilor. Se hraneste si cu fanuri naturale, lucerna, trifoi sau ovaz, dar si alte furaje. Nocturni şi solitari, iepurii de câmp se adună formând perechi sau grupuri în vederea reproducerii, la sfârșitul iernii şi primăvara. Atunci se pot declanșa „meciuri de box“ între masculii rivali sau între femelele nereceptive şi masculii respinși. Puii (o generație are între 1 şi 10) sunt crescuți în mici adâncituri, în iarbă sau tufișuri.

Stiati ca

Iepurele ranit si prins scoate un sunet asemanator plansetului de copil?Iepurele traieste prin excelenta in singuratate? Iepuroaicele pazesc puii doar 2 saptamani, cat dureaza alaptarea.


Iepurele de câmp cu păr aspru

Iepurele de camp

Denumit şi iepurele de câmp țepos din cauza blănii sale aspre, maro-închis, iepurele de câmp cu păr aspru trăiește în ținuturile cu iarbă înaltă, hrănindu-se noaptea cu lăstarii moi şi cu rădăcinile ierbii.

Are urechi scurte, iar picioarele din spate nu sunt mult mai mari decât labele din față. Nu își face vizuină, se adăpostește în vegetația de suprafață, trăind singur sau în cupluri femelă-mascul. Informațiile despre reproducere sunt insuficiente, dar se bănuiește că dă naștere la pui puțini pentru o lagomorfă, poate 2-5, cu 2 sau eventual 3 generații în fiecare an.

Caprolagus hispidus

Areal: S Asiei

Lungimea: 38 – 50 cm

Coada: 2,5 – 5,5 cm

Greutatea: 2 – 2,5 kg


Iepurele de vizuină european

Imagini pentru iepurele de vizuina european

Originară din Europa de Sud-Vest şi din Africa de Nord-Vest, această specie a fost introdusă în multe alte regiuni şi a ajuns în unele să fie considerată un dăunător serios, devastând fermele şi natura sălbatică locală.

Femelele cu rang mai mare cuibăresc in vizuina principală, dar mamele de rang inferior pot săpa găuri scurte separate pentru puii lor. Traieste in colonii si se hraneste ca si iepurele comun. Atinge maturitatea sexuala la 5-8 luni, activitatea de reproductie incepe in februarie si dureaza pana in octombrie. Gestatia este de 30 de zile, femelele fatand de 4-5 ori/an cate 4-8 pui care se intarca la varsta de o luna. Nou-născuții sunt neajutorați, cu ochii închiși, şi pentru a le ține de cald, mama lor căptușește încăperea cu iarbă uscată, mușchi şi blană smulsă de pe propriul abdomen. Trece să-i alăpteze numai câteva minute pe zi.

Oryctolagus cuniculus

Areal: Europa, N-V Africii, Australia, Noua Zeelandă, S. Americii de Sud

Lungimea: 34 – 50 cm

Coada: 4 – 8 cm

Greutatea: 1 – 2,5 kg


Iepurele de vizuină din Amami

Imagini pentru iepurele de vizuina din amami

Întâlnit numai pe două mici insule japoneze, printre trăsăturile lui distinctive se numără blana neagră, botul ascuțit, ochii şi urechile minuscule şi membrele scurte, cu unghii lungi, pentru săpat vizuini.

Nocturn, se hrănește cu plante de pădure: iarbă de pampas, tuberculi de cartofi dulci, lăstari de bambus, nuci şi scoarță de copac. Se cunosc puține despre obiceiurile sociale şi de reproducere, deși comunică prin sunete ca niște clicuri. Femela naște anual două rânduri de câte 2-3 pui.

Pentalagus furnessi

Areal: Insulele Amami şi Tokuno

Lungimea: 42 – 51 cm

Coada: 1 – 3,5 cm

Greutatea: 2 – 3 kg


Iepurele de vulcan

Imagini pentru iepurele de vulcan

Cu arealul limitat la pădurile deschise de pini de pe crestele vulcanice din apropierea orașului Mexico, iepurele de vulcan trăiește în grupuri de 2-5 membri. Iepure vulcan ( Romerolagus diazi ), de asemenea , cunoscut sub numele de teporingo sau zacatuche , este un mic iepure care se află în munții din Mexic . Este al doilea cel mai mic iepure din lume, al doilea doar după iepurele pigmeu . Are urechi mici rotunjite, picioare scurte și blană scurtă și groasă și cântărește aproximativ 390-600 g (0,86-1,3 lb). Are o durată de viață de 7 până la 9 ani. Iepurele vulcan trăiește în grupuri de 2 până la 5 animale în vizuini (cuiburi subterane) și pe piste printre tufe de iarbă. Vizuinele pot avea o lungime de până la 5 m și o adâncime de până la 40 cm. De obicei, există 2 până la 3 tineri pe așternut, născuți în vizuini. În semi-captivitate, totuși, nu fac vizuini și puii se nasc în cuiburi făcute în țesuturile de iarbă. Spre deosebire de multe specii de iepuri (și asemănătoare cu pikas ), iepurele vulcanului emite sunete foarte înalte, în loc să-și bată picioarele pe pământ pentru a avertiza ceilalți iepuri. Este crepuscular și este foarte activ în amurg, în zori și în toate timpurile. S-a estimat că populațiile au aproximativ 150-200 de colonii cu o populație totală de 1.200 de indivizi pe întreaga lor gamă. Iepure vulcan .

Greutatea adultă a iepurelui vulcan ajunge până la 500 g. Are blana scurta, densa, care variaza de culoare de la maro la negru. Iepurele este un animal care roade, care se distinge de rozătoare prin cele două perechi specializate de incisivi superiori care sunt proiectate pentru roade. Dimensiunea corpului și dezvoltarea membrelor posterioare demonstrează modul în care au nevoie de o acoperire de iarbă suplimentară pentru evitarea prădătorilor. Viteza și dezvoltarea membrelor posterioare în raport cu mărimea corpului lor se corelează cu necesitatea lor de acțiune de evaziune. Sunt relativ lente și vulnerabile în habitate deschise; de aceea, se confortează în zonele înalte acoperite. De asemenea, au dificultăți de reproducere în incinte mici. Iepurii vulcanici au o perioadă de gestație foarte îngustă: într-un studiu, toate femelele au născut între 39 și 41 de zile după coitus. Acestea creează piste similare cu cele realizate de rozătoarele microtine pentru a-și naviga habitatul. Vizuinele sunt formate din grămezi dense de iarbă, cu o lungime de 5 m și o adâncime de 40 cm. Mărimea lor mică se referă la obiceiurile lor alimentare selective. Începând din 1987, acestea au fost utilizate într-o singură parte a cercetării științifice. Iepurii vulcani sunt o specie pe cale de dispariție endemică în Mexic. Mai exact, iepurele este originar din patru vulcani chiar la sud și la est de Mexico City, cea mai mare dintre aceste regiuni vulcanice se află în Parcul Național Izta-Popo, alte zone includ vulcanii Chichinautzin și Pelado. Raza de acțiune a iepurelui vulcan a fost fragmentată în 16 patch-uri individuale prin tulburări umane. Vegetația din aceste pete este dominată de pajiști native și include soiuri nearctice și neotropicale. Altitudinea acestor pete este între 2900 și 3660 de metri deasupra nivelului mării. Solul este format în principal din Andosol și Litosol. Clima locală este temperată, subumidă și are o temperatură medie anuală de 11 ° C. Precipitațiile anuale sunt în medie de aproximativ 1000 milimetri. În petele care sunt cele mai populate cu iepuri vulcanici, plantele Festuca tolucensus și Pinus hartwegii sunt cele mai abundente. Iepurii vulcanici prezintă preferințe puternice pentru tipurile de habitate care sunt clasificate ca păduri de pin deschise, păduri de pin deschis și pădure de pin de arin mixt. Activitatea umană din zonă a avut un impact mare asupra habitatului preferat al iepurelui vulcan. Oamenii au fragmentat habitatul iepurilor prin construirea de autostrăzi, agricultură, împădurire (adică plantarea copacilor acolo unde nu le aparțin) și lipsa unor practici solide de foc și pășunat. Fragmentarea ecologică a fost cauzată de discontinuitatea mediului. Iepurii vulcanici se găsesc frecvent la altitudini mai mari. Aproape 71% dintre iepurii vulcanici se găsesc în păduri de pini, păduri de arin și pajiști. R. diazi este un animal care roade, care se distinge de rozătoare prin cele două perechi de incisivi superiori specializați, care sunt proiectate pentru roade. Iepurii vulcanici sunt mai abundenți în apropierea ierburilor înalte și dense și a vegetației groase și sunt afectați negativ de tulburări de mediu antropogene, cum ar fi tăierea și arderea. Un studiu privind efectele schimbărilor climatice asupra metapopulațiilor de iepuri vulcanici a concluzionat că fluctuațiile climatice au afectat cel mai mult iepurii la marginea zonei lor de trai. Raza de acțiune a iepurelui vulcanic cuprinde maximum 280 km 2 de pajiști în zone ridicate din Centura neovolcanică trans-mexicană. Ultima observare neconfirmată a speciei la Nevado de Toluca (unde nu a fost documentată istoric nicio colonie permanentă) a avut loc în august 2003 când se presupune că a fost observat un iepure vulcanic. Cu toate acestea, din 1987, cercetările efectuate de Hoth și colab., În ceea ce privește distribuția iepurelui vulcanic, nu au găsit deja înregistrări ale acestei specii în Nevado de Toluca, inclusiv site-ul în care Tikul Álvarez (IPN) a colectat un specimen în 1975 ( Nevado de Toluca, 4 km S, 2 km V Raíces, 3350 msl). Cu toate acestea, deși nu a fost documentată nicio colonie permanentă în Nevado de Toluca, iepurele vulcan a fost declarat „dispărut” în această porțiune din aria sa în 2018; populațiile există în alte părți ale centurii vulcanice trans-mexicane și în captivitate. Datorită celor de mai sus, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (Red Data Book, IUCN 2019), nu mai menționează Nevado de Toluca ca un sit actual sau potențial pentru distribuția acestei specii. Managementul habitatelor Grupul de specialiști IUCN / SSC Lagomorph a creat un plan de acțiune pentru acest iepure, care se concentrează asupra necesității de a gestiona arderea și pășunatul excesiv al habitatelor sale Zacatón și de a pune în aplicare legile care interzic vânătoarea, capturarea și vânzarea acestuia. Au fost recomandate studii despre aria geografică a iepurelui vulcan, rolul în habitatul său, dinamica populației și istoria evoluției. În plus, sunt necesare restaurarea habitatului și stabilirea coridoarelor Zacatón pentru a lega zonele centrale ale habitatului.

Iepurele vulcan se hrănește în principal cu ierburi, cum ar fi Festuca amplissima , Muhlenbergia macroura , Stipa ichu și Eryngium rosei . Iepurii folosesc, de asemenea, aceste plante ca acoperire pentru a se ascunde de prădători. S- a constatat că M. macroura se află în 89% din peletele iepurilor vulcanici, sugerând că aceasta este baza dietei lor, dar de fapt nu asigură necesarul necesar de energie și proteine ​​al iepurilor. Suplimentându-și dieta cu alte 15 forme de viață a plantelor, iepurii vulcan pot obține nutriția necesară. Alte specii de plante care sunt, de asemenea, responsabile pentru susținerea iepurelui vulcan sunt Muhlenbergia quadidentata , Pinus hartwegii , F. tolucensis , P. hartwegeii . Iepurii vulcanici consumă, de asemenea, frunze, frunziș și flori fără discriminare în condiții proaste, deoarece pierderea habitatului a eliminat o mare parte din sursele lor de hrană. De fapt, achiziția de proteine ​​este principalul factor limitativ asupra mărimii populațiilor fiecăruia dintre cei patru vulcani pe care se află specia. Studiile arată că mulți indivizi din populație suferă de slăbire gravă și de foame. Schimbările sezoniere afectează, de asemenea, dieta iepurelui vulcan. Ierburile pe care le consumă în mod normal sunt abundente în timpul anotimpurilor umede. În timpul sezonului uscat, iepurele vulcan se sărbătorește pe arbuști și copaci mici, precum și alte plante lemnoase. În timpul plantelor de iarnă, aceste plante lemnoase reprezintă cea mai mare parte a dietei lor, precum și materialul principal de construcție pentru cuiburile lor.



Iepurele de mlaștină

Iepuraşul Playboy în pericol de dispariţie

Întotdeauna asociat cu apa, în mlaștini, mici estuare şi iazuri, iepurele de mlaștină are blana neagră până la maro-ruginie. Înoată bine şi fără greutate, în special dacă este în pericol, şi se hrănește ziua sau noaptea cu rogoz, trestie şi alte plante acvatice, inclusiv bambuși de mlaștină (Arundinaria).

Are un aspect asemanator celorlalte specii de iepuri, cu lungimea corpului de 45-55 cm si greutatea de 1,5-2,5 kg. Capul este destul de mic, urechile sunt alungite dar nu foarte lungi, coada este strufoasa, lunga de 4-7,4 cm. Corpul sau este acoperit de blana moale si deasa, in nuante de culori maronii, ruginii sau gri spre negru pe partea dorsala, albicioasa pe partea ventrala si la gat, cu inele cafenii-deschis in jurul ochilor. Membrele posterioare sunt mai mari si mai robuste decat cele anterioare, toate se termina cu labe usoare, acoperite de blanita roscata, cu degete prevazute cu gheare ascutite. Ochii sunt mari, rotunzi cu irisul de culoare inchisa, acuitatea vizuala este bine dezvoltata. De asemenea are si simturile auditiv si olfactiv foarte bine dezvoltate.

Iepurele-de-mlastina-Sylvilagus-aquaticus-1

Iepurele de mlastina este o specie activa atat ziua cat si noaptea, traieste in grupuri de de cateva exemplare, in general grupuri familiare alacatuite din mascul, femela si puii lor. Este un foarte bun scufundator si inotator. Cand este in pericol, se refugiaza in apa si tine doar nasul afara pentru a respira, sau fuge rapid si se ascunde in vizuina in desisul padurii. Trăiește în grupuri mici, de obicei controlate de un mascul teritorial dominant, şi își construiește un cuib deasupra solului, din tulpini şi lujeri de plante. Hrana sa este alcatuita din rogoz, trestie, lujeri si alte plante care cresc in habitatul sau natural. In zilele reci ploioase se adaposteste in vizuina, in scorburi de coapci sau in interiorul bustenilor tubulari culcati la pamant.

In perioada de imperechere masculii sunt agresivi intre ei, isi apara teritoriul delimitat prin excremente de intrusi si se lupta pentru imperecherea cu femelele, ajungand sa-si provoace cu dintii si ghearele rani foarte grave. La aceasta specie dupa o perioada de gestatie de 40 de zile femela naste de obicei 3 pui pe care ii adaposteste intr-o vizuina captusita cu smocuri de par din blana sa si ii ingrijeste cu sau fara ajutorul masculului. Puii au corpul inca la inceput acoperit cu blanita si deschid ochii dupa putine zile.

Iepurele de mlastina face parte din ordinul Lagomorpha, familia Leporidae si are denumirea stiintifica de Sylvilagus aquaticus. Nu este o specie in pericol de disparitie.


<p style="line-height:2.2" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="48" max-font-size="72" height="150"><a href="https://infoanimale.net/iepurele-pitic/"><strong><span class="uppercase">Iepurele pitic</span></strong></a>Iepurele pitic

Imagini pentru iepurele pitic

Asa cum iti sugereaza si numele, este un iepure mic si foarte docil. Despre el poti spune fara sa gresesti si fara niun pic de rautate ca este mic si indesat ca un gogosar umplut. Capul lui este rotund, cu o osatura destul de larga insa. Gatul aproape ca nu i se vede. Cel mai mic iepure de vizuină, această specie adaptată la zonele aride sapă o rețea amplă de vizuini şi se hrănește cu pelin mare şi cu alte plante înrudite. Blana lungă, mătăsoasă de pe spate este cenușie iarna şi maro vara; abdomenul este alburiu.

Se cunosc puține detalii despre reproducere: gestația poate fi de 26-28 de zile. Fată anual de 3 ori câte 4-8 pui.

Brachylagus idahoensis

Areal: V SUA

Lungimea: 22 – 29 cm

Coada: 1,5 – 2,5 cm

Greutatea: 350 – 450 g

Iepurele arctic

Imagini pentru iepurele arctic

Iepurele arctic sau polar (uneori confundat cu o specie asemănătoare, şi ea albă iarna, iepurele american, Lepus americanus) este o adevărată specie de tundră. Poate supraviețui într-un habitat deschis, fără copaci, în timpul lungii ierni. Locurile preferate sunt aflorimentele stâncoase sau pantele colinelor cu crăpături şi fisuri pentru adăposturi.

Este o specie adaptata in mare masura la habitatul rece, montan. In trecut era considerata a fi o subspecie a iepurelui montan, insa oamenii de stiinta au decis ca trebuie privita ca o specie separata.

Acest animal supravietuieste conditiilor aspre de mediu datorita blanii sale dese si a modului de viata – isi construieste gropi sub pamant sau sub zapada pentru a dormi si pentru a se incalzi. Lepus arcticus are un aspect foarte asemanator iepurilor obisnuiti, cu deosebirea ca are urechile mai lungi, poate fi mai inalt si rezista la temperaturi ridicate. In medie masoara intre 55 si 70 cm lungime si poate ajunge la o greutate de 5,5 kilograme.

Iepurii din aceasta specie calatoresc uneori in grupuri, indivizii stangandu-se laolalta intr-un numar foarte mare, insa, de regula, pot fi intalniti singuri. In unele cazuri au mai mult de un partener.

Iepurele polar poate alerga cu 65 kilometri pe ora, principalul sau dusman natural fiind lupul arctic. Este distribuit in regiunile de tundra ale Groenlandei in majoritatea zonelor de nord ale Canadei si Alaskai. La fel ca si cocosul polar (Lagopus muta), iepurele arctic prezinta un camuflaj sezonier. In nordul indepartat, blana iepurelui, cu exceptia urechilor care au varful negru, devine in intregime alba iarna, pentru a se confunda cu zapada; in timpul lunilor de vara, capul si corpul animalului sunt acoperite de o blana de culoare brun-cenusie, la fel ca terenul si rocile, in timp ce picioarele raman albe.

Se hraneste in principal cu plante de padure, dar poate consuma si muguri, boboase, frunze sau iarba. La inceputul verii consuma ochii soricelului (o planta arctica). Are un simt al mirosului foarte dezvoltat.

Blana deasă de iarnă a iepurelui arctic este de un alb aproape pur, cu vârfurile urechilor negre. Aceasta asigură atât căldură, cât şi camuflaj pe zăpadă şi gheață. În majoritatea regiunilor, năpârlirea de primăvară determină apariția blănii maronii-cenușii de vară, deși în unele zone aceasta este, de asemenea, albă. Momentul năpârlirii depinde de numărul de ore ale zilei, detectat de ochi şi apoi controlat prin intermediul sistemului hormonal (endocrin) al corpului.

Un rând de pui are între 1 şi 8, cu câte 3 fătări pe an. Iepurii tineri (vătui) stau în cuib, o groapă în apropierea stâncilor, căptușit cu iarbă, mușchi şi blană. Mama îi vizitează pentru a-i alăpta numai 2 minute la fiecare 18 ore.

Lepus arcticus

Areal: N Canadei, Groenlada

Lungimea: 43 – 66 cm

Coada: 4,5 – 10 cm

Greutatea: 3 – 7 kg


Iepurele de California

iepure-de-california

Urechile uriașe (de până la 15 cm) ale acestui iepure de câmp zvelt, cu picioare lungi, detectează cele mai slabe zgomote ale animalelor de pradă şi elimină excesul de căldură din corp în verile toride din habitatul său în general arid.

Este un iepure de câmp, nu trăieşte sub pământ şi preferă să fugă de prădători în loc să se ascundă într-o vizuină. Are corp flexibil, musculos şi picioarele posterioare sunt lungi şi puternice, acţionând ca nişte arcuri, astfel că iepurele aleargă cu mare viteză şi accelerează repede încă de la începutul goanei.

Iepurii de California sunt foarte răspândiţi în regiuni semiaride, cu tufişuri de Artemisia şi creozot şi alte tufărişuri deschise. Ei evită căldura fiind activi mai mult noaptea. În mod neobişnuit pentru iepurii de câmp, ocazional îşi fac vizuini pentru a scăpa de căldura în exces.

Femelele fată 3-5 pui (vătui), cu blană, ochii deschişi şi activi curând după ce se nasc. Femelele se pot reproduce şi sub un an, dar rata mortalităţii este mare – animale de la pume şi coioţi, la ulii şi şerpi cu clopoţei mănâncă iepuri. În condiţii favorabile, numărul lor creşte repede, dar scade imediat ce hrana se împuţinează.

Preferă iarba suculentă, dar poate supraviețui rozând crenguțe lemnoase în timpul iernii sau al secetelor. Una dintre cele mai rapide lagomorfe, poate alerga cu 56 km/h. Ritualul complex de curtare presupune sărituri, alergări şi lupte.

Lepus californicus

Areal: Din V, C şi S SUA până în N Mexicului

Lungimea: 47 – 63 cm

Coada: 5 – 11 cm

Greutatea: 1,5 – 3,5 kg


Cititi si:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: