Malamut de Alaska

  • Origine: S.U.A.
  • Grupa: Working
  • Greutate: Masculi: 36-43 kg, Femele: 32-38 kg
  • Inaltime: Masculi: 61-66 cm, Femele: 56-61 cm
  • Culori: alb-maro, alb-rosu, alb-gri, alb-negru
  • Dresaj: independent, inventiv si inteligent
  • Ingrijire: blana groasa si impermeabila necesita periere
  • Sanatate: predispus la balonare si displazie de sold
  • Pui: 4 – 10 pui
  • Media de varsta: 10 – 14 ani
  • Alte nume: Maly, Mal, Mally, Alaskan Malamute dog
https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/05/Malamut-de-Alaska2.jpg

Origine

Malamutul de Alaska este un caine mare, puternic, asemanator cu lupul sau cainele domestic. Rasa a fost creata pentru a trage la sanie. Acestia sunt confundati adesea cu husky-ul siberian, dar in realitate se diferentiaza in multe feluri.

Malamutul este un caine descendent din cainii tribului Mahlemut din vestul Alaskai, SUA. In cadrul tribului acesti caini au un rol important; muncesc, vaneaza si traiesc alaturi de oamenii din trib. De-a lungul timpului s-a incercat incrucisarea cu diverse rase pentru imbunatatiri, dar fara succes. Analize recente ale ADN-ului arata ca malamutii sunt cea mai veche rasa din punct de vedere genetic.

Spre deosebire de alte rase malamutul de Alaska are o istorie aparte: a fost folosit de minerii care au venit in Alaska in perioada goanei dupa aur in anul 1896, a servit in al 2-lea razboi mondial ca si caini de cautare de salvare si au fost intalnit si in Europa. Acest caine nu a fost destinat sa traga la sanie, in schimb, a fost folosit in expeditii grele.

Desi nu a fost confirmat stiintific se crede ca malamutul este cel mai apropiat de „primul caine”. Cercetatorii au gasit si identificat dovezi despre acest prim patruped in baza unui dinte. Acesta a trait cu 17700 de ani in urma. Al doilea a fost descoperit in rusia si se presupune ca a trait acum 14000 de ani.

Hrana Malamut de Alaska

Odata cu cresterea puiului dieta clasica corecta pentru catei va asigura buna crestere si alimentatia necesara care ii ofera energia de care are nevoie. Cateilor in crestere este recomandat sa primeasca mancare de adult dupa varsta de noua luni, aceasta fiind introdusa treptat in dieta. Dupa aproximativ un an se poate trece la hrana exclusiv de adult.

Toate alimentele ambalate pentru animale de companie, indiferent daca acestea sunt conserve, la sac sau la cutie ofera o serie de proteine, grasimi si fibre. Unul din cele mai practice alimente, de asemenea si cel mai ieftin, este mancarea uscata. Conservele ofera aproximativ 12% grasime in timp ce mancarea umeda aproximativ 20%. Produsele cu continut mai mare de proteine sunt recomandate pentru cateii in crestere. Adultii prefera mancarea cu bucati mai mari deoarece ajuta la curatirea si mentinerea curata a dintilor lor si cum lor le place sa roada o sa fie o masa mai placuta.

Un scaun normal este un semn de sanatate al cainelui. Este recomandat ca cel putin 90% din hrana cainelui sa fie mancare pentru caini. Oua fierte, supe, sosuri, legume, peste, pui, carne, etc, sunt complectari ale mesei. Daca cainele nu va manca sa nu va ganditi ca mancarea nu este buna (desi se pot intampla si cazuri ca mancarea sa fie alterata, uitata la soare, etc.), se poate intampla sa nu ii fie foame in momentul respectiv.

Odata ajunsi la maturitate cainele este mai putin activ, deci va avea nevoie de mai putina mancare. In cazul adultilor sunt recomandate doua mese, una dimineata si una seara. Puteti lasa pe langa un bol cu apa si mancare uscata la discretie cainelui dar acesta poate manca mai mult si exista riscul obezitatii.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Malamut de Alaska

Standardul rasei a celor de la American Kennel Club femelele au o inaltime de 58cm si 34kg, iar masculii 64cm si 39kg. Se intalnesc adesea exemplare peste sau sub aceste dimensiuni, in functie de alimentatie si conditia fizica a fiecarui exemplar.

Exista si o diferenta de dimensiuni intre masculi si femele, putand fi intalniti malamuti peste 50kg de talie ceva mai mare, care nu mai sunt in conformitate cu standardul.

Blana este densa si are un strat dublu, este putin mai dura decat cea a cainilor husky siberian. Culorile cele mai intalnite sunt nuante de gri si alb, negru si alb, rosu si alb, sau alb solid. Ochii sunt migdalati si au diferite nuante de maro; variaza usor la diferente de lumina (ex: de la intuneric la lumina zilei).

Malamutii cu ochi albastrii nu intra in standard deoarece se presupun a fi incrucisari cu husky. Corpul este compact, este mai mult lung decat inalt, cu oase grele in cele mai multe din cazuri. Sunt exemplare care poarta coada rasucita, gen tirbuson, acest tip de coada nu este recunoscut de standard, coada tirbuson este intalnita frecvent la akita. Urechile sunt in general verticale.

Comportament Malamut de Alaska

Putini malamuti de Alaska mi sunt folositi astazi la transportul de persoane, de marfa, la tractiune sau la mutatul obiectelor grele. Unii sunt folositi pentru divertisment la sanii, sport cunoscut cu numele de mushing, sau skijoring, bikejoring si cross canin.

Cei mai multi malamuti sunt intalniti ca animale de companie. Malamutul este in general lent pe distante mari. El este un animal puternic care poate muta obiecte grele pe distante scurte. Daca ar putea sa nu doarma si sa-si petreaca tot timpul alaturi de copii ar fi cei mai fericiti.

Anotimpul lor preferat este iarna pentru ca iubesc zapada. Nu sunt caini agitati, latra ca majoritatea raselor de caini si atunci cand au tendinta de a „vorbi” scot sunete „woo woo”; pot urla precum lupii sau coiotii.

Dresaj Malamut de Alaska

Daca ne uitam la caracterul acestui caine observam ca tinde sa fie independent, este inventiv si inteligent, si culmea, s-a dovedit a fi unul dintre cainii cel mai greu de dresat.

Malamutii de Alaska sunt caini minunati, dar au nevoie de o formare speciala cand vine vorba de dresaj. Aveti posibilitatea sa dresati puiul la varsta frageda sa raspunda corect comenzilor sau puteti neglija acest dresaj si in final va veti alege cu un caine greu de controlat potential agresiv pe care nu-l va dori nimeni, si daca nimeni nu doreste acest caine el va fi eutanasiat.

Daca va primi un dresaj adecvat el va deveni afectuos si jucaus. Malamutii sunt caini inteligenti, independenti, incapatanati, energici, dominanti, cu simturi bine dezvoltate si cu simt al ierarhiei. Aceste tresaturi au fost esentiale pentru supravietuirea in mediul aspru din care au venit. Malamutii pastreaza un nivel ridicat de respect si comportament in haita si in familie.

Fiecare membru are rolul lui in ierarhie. Exista intotdeauna un mascul alfa sau lider puternic, increzator si devotat. Fiecare membru este gata oricand sa fie mascul alfa si mereu sa-si asume acest rol si sa domine. Atunci cand un malamut are o familie noua, aceasta familie este considerata noua lui haita. In scurt timp cainele va intra in mersul familiei si va deveni un nou membru.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Malamut de Alaska

Problemele cele mai frecvent intalnite pe un studiu efectuat in Marea Britanie pe un esantion de 64 de caini, au fost musculo-scheletice (displazia de sold) si cataracta care este ereditara.

Alte probleme de sanatate particulare pot fi cele cardiace, oculare(cataracta si atrodierea progresiva a retinei), s.a.

Boli Malamut de Alaska

Exista un studiu de sanatate cunoscut facut in 2004 pe malamutii de Alaska pe un esantion de numai 14 caini.

Durata de viata medie este de 10.7 ani, din care 36% au fost decese din cauza cancerului.

Traiesc pana la varsta de 10-14 ani.

Poze Malamut de Alaska

caine Malamut de Alaska in lesa
caine Malamut de Alaska in zapada la sanie
caine Malamut de Alaska cap pufos
Malamut de Alaska catei multi
caine Malamut de Alaska in pozitia culcat
Malamut de Alaska caini adulti
caine Malamut de Alaska la concurs
caine Malamut de Alaska in parc

Lasă un comentariu