Cunoscuta si sub numele de piroplasmoza, babesioza canina este o boala transmisa de capuse a familiei Ixodidae, la fel ca boala Lyme.
În perioada aceasta a anului, riscul cel mai mare în cazul în care nu îi deparazităm pe companionii noştri îl reprezintă babesioza, o boală extrem de gravă, care, fără tratament, e mortală, iar dacă boala este descoperită prea târziu, nici tratamentul nu poate garanta supraviețuirea. Este o boală extrem de răspândită în țara noastră, foarte des întâlnită în orice cabinet veterinar, iar primăvara și toamna incidența ei este cea mai mare.
Simptomele babesioziei pot fi uşoare, moderate sau severe, uneori chiar fatale, în funcţie de tipul de parazit care a cauzat infecţia. În primul rând trebuie să știți că babesioza, ca orice altă boală, are o perioadă de incubație, adică perioada care trece de la momentul contactării parazitului până la apariția primelor semne de boală. Babesia se incubează în 7-14 zile de la mușcătura de căpușă, uneori perioada se poate prelungi până la 21 de zile. Semnele clinice vor fi vizibile în acest interval, dar nu putem ști cu exactitate când se vor declanșa, pentru că depinde de fiecare organism în parte și de gradul de infestație.
Iată care sunt cele mai comune semne că un câine ar putea avea babesioză:
- Slăbiciune
- Febră
- Letargie
- Gingii şi limbă albicioase
- Urină de culoare roşie sau portocalie
- Îngălbenirea gingiilor , a pielii şi a albului ochilor
- Inflamarea nodulilor limfatici
- Splină mărită
În cazurile severe, câinii cu babesioză pot suferi disfuncţie multiplă de organe, care include plămânii, rinichii, sistemul nervos şi tractul gastrointestinal. De asemenea, există şi forme acute ale bolii, în care starea de sănătate a câinelui infectat este brusc afectată şi se agravează până în punctul în care ajunge în şoc septic şi moare.
Fiind o boală pe care o întâlnim des, am avut surpriza să realizez că foarte multă lume nu știe, nu a auzit, ori nu crede că această boală chiar există și ucide multe vieți. Haideți să ne informăm corect și să fim responsabili, să nu ne mai lăsăm în voia sorții pentru că în astfel de cazuri este bine să prevenim și nu să tratăm!
Ce este babesioza și cum se transmite?
Babesioza este o boală complexă așa că am să încerc să descriu cât mai simplist această patologie. Este foarte important să înțelegeți ce se petrece cu adevărat în organismul câinelui vostru în cazul în care face această boală cumplită. Vă ajută să nu vă pierdeți speranța, să fiți obiectivi și să luptați alături de el pentru învingerea bolii!

Babesioza este o boală transmisă prin mușcătura de căpușă. Nu toate căpușele transmit babesioza, ci doar cele care au acest parazit. Precum câinii și pisicile care au ca paraziți purici, căpușe, râie etc., așa au și căpușele paraziții lor. Astfel, unele căpușe pot avea acest parazit numit Babesia. Au fost cazuri paradoxale în care am găsit sute de căpușe pe un câine și nu a pățit absolut nimic, iar o singură căpușă pe un alt animal a produs boala. Este o chestiune legată de noroc, uneori și de imunitate, pentru că, de regulă, câinii care au multe căpușe sunt metiși (maidanezi) salvați de pe stradă. Față de câinii de apartament crescuți și îngrijiți precum copiii, maidanezii au o imunitate dobândită natural, datorită trecerii prin numeroase boli, imunitate net superioară celei câștigate pasiv prin vaccinare sau alte medicamente imunostimulatoare. Babesioza se poate transmite la pui, chiar înainte de naşterea acestora. Deşi pot fi afectaţi câini de toate vârstele, s-a demonstrat că acei câini cu vârste mai tinere sunt mai expuşi riscului de a suferi de o formă gravă de babesioză.
Babesia este un parazit ce ajunge și se multiplică rapid în celulele roșii ale sângelui, distrugându-le treptat și astfel provoacă anemii severe! Cu cât este descoperită mai timpuriu, cu atât animalul are mai multe șanse de supraviețuire.
Primăvara și toamna, anotimpuri cu risc mare de contactare a babesiozei
Primăvara și toamna sunt temperaturi favorabile căpușelor. Căpușele trăiesc și în sezoanele reci, însă intră într-un fel de „hibernare”, iar imediat ce simt temperaturi peste 0 grade Celsius ies la suprafață și caută să se hrănească.
Feriți-vă de locuri cu iarbă netăiată (parcuri, grădini, păduri)! În astfel de locuri sunt de regulă infestații masive cu căpușe și există riscul de contaminare chiar dacă animăluțul a fost deparazitat extern, așa că trebuie să fim atenți și la acest aspect.
Cum se stabileşte diagnosticul de babesioză la câini
Diagnosticul de babesioză este destul de dificil de stabilit. Iniţial se vor face teste serologice pentru a identifica valoarea celulelor roşii şi a trombocitelor. Chiar dacă valorile acestora sunt scăzute, nu este un criteriu suficient pentru a confirma diagnosticul de babesioză.
De asemenea, se pot face teste de sânge pentru identificarea la microscop a parazitului, însă acesta nu este întotdeauna prezent în proba de sânge prelevată. Este recomandată prelevarea unei mostre de sânge dintr-o tăietură, rană, din ureche sau din unghie, unde sunt şanse mai mari ca parazitul să fie identificat.
Se pot face şi teste de sânge pentru depistarea anticorpilor la babesioză, deşi acestea nu au o rată de acurateţe foarte ridicată şi pot avea rezultate fals-negative.
De asemenea, se pot face teste pentru identificarea materialului genetic al parazitului, dar acestea au la rândul lor anumite limite şi nu sunt foarte accesibile.
De regulă, diagnosticul de babesioză la câine se bazează pe o combinaţie între testele de laborator şi simptomatologie.
Înainte de a-i administra un deparazitant extern, nu spăla cățelul cu cel puțin 14 zile înainte. Deparazitantul se distribuie în stratul lipidic și în blană, iar de acolo va acționa. Dacă te decizi să îl speli după ce i-ai dat cu deparazitant, asigură-te că șamponul folosit nu îndepărtează stratul lipidic (acest lucru este valabil și pentru zgărzi). Atunci când cumperi deparazitantul extern (pipetă sau zgardă) asigură-te că este corespunzător kilogramelor câinelui tău. În cazul în care îi cumperi pastile pentru deparazitare externă, trebuie să știi că acestea acționează prin intermediul sângelui, iar pentru a funcționa este necesar ca paraziții și înceapă hrănirea pe gazdă. MARE ATENȚIE, în cazul pastilelor câinii se pot infesta și pot manifesta semnele de boală.
Alt lucru important de care trebuie să știi este următorul : pipetele au termen de până la patru săptămâni. Așa că nu te baza ca ele vor acționa pe toată această perioadă. Este de preferat ca la trei săptămâni cel mult să repeți deparazitarea.
În cazul în care găsești căpușe pe câinele tău, le poți îndepărta cu ușurință cu ajutorul unei pensete și a unui tampon cu alcool, astfel. Cu penseta prinzi căpușa de bază (unde e intrată în piele) peste care aplici un tampon îmbibat în acool. Alcoolul deranjându-le, încep să se retragă și astfel eviți ca partea care e intrată în piele să rămână acolo și să se infecteze.
Tratamentul. Există destule metode de tratament care s-au dovedit eficiente pentru suprimarea simptomelor. Dar cu toate acestea, infestarea cu aceste microorganisme este persistentă și chiar după terminarea tratamentului și recuperare, câinele trebuie ținut sub observație și repetate analizele de sânge regulat.trebuie știut că este un proces lung, anevoios și destul de costisitor, care nu are întotdeauna succes, mai ales dacă boala se află într-un stadiu avansat.
Tratamentul babesiozei este unul complex și se asociază de cele mai multe ori cu un regim alimentar dietetic și condiții deosebite de igienă.
Cum prevenim Babesioza?
Cea mai bună metodă de prevenire a babesioziei este protejarea împotriva căpușelor. Verifică zilnic cățelul de eventuale căpușe și îndepărtează-le cât mai repede. Această rutină de verificare a câinelui este importantă în sezonul cald, sezonul în care căpușele sunt active, mai ales dacă patrupedul petrece timp în parcuri, păduri sau grădini. Deparazitarea externă riguroasă reprezintă aplicarea lunară a unei soluții spot on, pastile luate intern ce acționează extern sau/și aplicarea unei zgărzi antiparazitare care are efect pe o perioadă mai lungă de timp.
Singurul mod de prevenție este deparazitarea externă regulată!
Alte probleme declanșate de căpușe în cazul câinilor
Mii de câini sunt infectați anual cu boli periculoase transmise de căpușe. Căpușele sunt paraziți care se atașează de câini, se hrănesc cu sânge și transmit boli direct în sângele câinelui.
Cele mai importante boli transmise de căpușe și care afectează câinii sunt boala Lyme, eclichioza, anaplasmoza, Babesioza, Bartoneloza și Hepatozoonoza. Toate pot avea consecințe grave asupra sănătății pentru câini.
Cum îndepărtezi o căpușă atașată de câine

Căpușele trebuie îndepărtate cât mai repede (la 24 – 36 ore de la mușcătură).
Facand parte din familia arahnidelor, capusele nu sunt insecte precum puricii. Corpul acestora se poate mari de la 20 pana la 100 de ori, cand se hranesc. In general capusele ataca patrupedele primavara si vara. De aceea este recomandat sa-ti examinezi cainele cand il aduci acasa de la plimbare.
Nu atinge capusa cu mana goala, deoarece Spirochetele care provoaca Boala Lyme pot trece rapid in piele. Pune-ti manusi cand iti cauti cainele de capuse. Acestea pot fi greu de vazut, in special la cainii cu blana inchisa la culoare.
Pentru a indeparta capusa, apuc-o de cap cu un cleste mic sau o penseta cu varf lung pe care o poti gasi in orice magazin pentru animale.
Nu iritati capusa incercand sa o pipaiti sau sa o apucati cu penseta de mai multe ori. In momentul in care se simte amenintata ea va pompa si mai multe toxine in corpul animalului. Saliva insectei este cea care poate provoca numeroase reactii inflamatorii sau alergice, iar daca vine insotita si de bacterii sau virusi, vom face mai mult rau animalului.
Din acelasi motiv, capusa nu va fi niciodata prinsa de corp. In momentul in care presam corpul, tot continutul va fi refulat in sangele animalului.
Trage incet dar ferm (NU rasuciti), pentru a o disloca din locul in care aceasta a strapuns pielea cainelui, fara a lasa vreo parte din corpul ei acolo, daca se intampla sa-i ramana dintii in piele nu va faceti griji, daca ati indepartat corpul nu mai poate elibera toxine iar dintii ramasi in piele vor fi eliminati pe parcurs de catre organism. Dupa ce ai indepartat-o, e indicat sa cureti acel loc cu alcool sanitar si sa aplici un unguent cu antibiotic.
In urmatoarele zile, analizati locul muscaturii. Daca obervati ca roseata si inflamatia persista, ba chiar evolueaza, prezentati-va la veterinar.
Niciodata o capusa nu se va detasa de “gazda” ei inainte de a termina sa se hraneasca. Nu aplicati pe zona unde se afla capusa bete de chibrit aprinse, oja, alcool sau alte substante chimice. Aceste metode nu sunt eficiente si pot chiar sa raneasca animalul.
Ce nu trebuie să faci atunci când îndepărtezi o căpușă atașată de câine
Pentru sănătatea ta și a câinelui tău încearcă să nu faci următoarele lucruri atunci când îndepărtezi o căpușă:
- Nu încerca să îndepărtezi căpușa cu ajutorul degetelor;
- Nu încerca să omori căpușa cu ajutorul degetelor;
- Nu pune lac de unghii sau vaselină direct pe căpușă;
- Nu încerca să îi dai foc căpușei;
- Nu arunca o căpușă în coșul de gunoi sau în chiuvetă.
Căpușele la câini – tratamente naturiste
Poți preveni mușcăturile de căpușe la câini folosind remedii naturiste. Uleiul de eucalipt sau uleiul de neem diluat sunt opțiuni naturale de repelent pentru a ține căpușele deoparte, dar și pentru a le îndepărta atunci când se atașează de câine.
Un alt tratament naturist, ieftin și bun este oțetul de mere. Acesta poate fi diluat si pulverizat pe haine, pe mobila de grădină sau chiar pe piele și va ține departe nesuferitele căpușe.
PREVENȚIA ESTE MULT MAI IMPORTANTĂ DECÂT TRATAMENTUL!!!
Cititi si: