
Batranetea este o stare finala in evolutia oricarui organism. Ea reprezinta o mina de incapacitati si suferinte.
Longevitatea unui caine este influentata si de activitatea depusa de-a lungul vietii, sau de zestrea genetica a individului si rasei. Viata cainelui este relativ scurta. Inceputul imbatranirii cainilor se observa de pe la varsta de 8 ani, iar la cei mai mici de talie, pe la 11 ani. La varsta de 5-7 ani, cainelui ii apar primele fire de par carunt – primele semne ale batranetii. Pe la 7-8 ani incepe sa il lase vederea, iar pe la 8-10 ani, auzul.
Odata cu imbatrinirea, alergatul devine o dificultate, iar cainii devin din ce in ce mai anchilozati. Dar asta nu inseamna ca stapanul trebuie sa renunte la plimbatul zilnic al cainelui. Continuati sa-l scoateti la fel de des, dar iesirile trebuiesc sa fie mai scurte, deoarece la aceasta varsta cainele oboseste mai repede.
Evitati sa scoateti cainele batran la plimbare cand afara sunt temperaturi extreme. Organismul cainelui manifesta o putere de acomodare mai scazuta la aceasta varsta. Pot aparea boli si, de asemenea, imunitatea poate sa-i scada dramatic daca este supus la temperaturi extreme, mari si mici.
O boala frecventa intalnita la cainii batrani este cancerul, sau boli interne. Cei bolnavi de cancer isi cauta mereu un loc mai linistit si au nevoie de multa ingaduinta.
Daca aveti un caine batran si il tineti la curte, in aer liber, asigurati-i pe timp de iarna un culcus mult mai calduros decat acela pe care l-a avut in prima perioada a vietii, pentru ca cei batrani sufera mult mai usor de frig.
Cainele batran nu doreste decat sa il aiba alaturi, pana in ultimul moment, pe stapanul lui. Nu faceti batranetea cainelui un chin, abandonandu-l in ultimii lui ani de viata.
Posesorii unui caine batran care doresc sa achizitioneze pe langa acesta si un pui, trebuie sa aiba grija sa nu-i acorde noului venit toata atentia, si cu predilectie, aceasta sa le fie indreptata catre cel batran. Faceti asta pentru a-l feri de suferinta sentimentului de gelozie.
Pe masura ce cainele imbatraneste, atasamentul fata de stapan este tot mai puternic, iar departirile, fie ele chiar si pe durate scurte, sunt tot mai resimtite de acesta. Durerea cainelui batran, atunci cand este separat de stapanul lui, este una mare, fapt pentru care cei care iubesc cainii nu sunt de acord cu abandonarea batranului lor prieten. Cainele batran nu doreste decat sa il aiba alaturi, pana in ultimul moment, pe stapanul lui. Nu faceti batranetea cainelui un chin, abandonandu-l in ultimii lui ani de viata.
In cazul in care hranirea cainelui a devenit problematica, sau daca i s-au atrofiat simturile, daca acesta manifesta dureri si suferintele sunt mari, este bine sa recurgem la solutia eutanasierii acestuia.
Bolile câinelui la bărânețe
Ca și oamenii, câinii bătrâni pot dobândi o serie de boli care le pot afecta calitatea vieții. Vei observa că, treptat, câinelui îi scade cheful de joacă, își pierde pofta de mâncare și poate avea schimbări comportamentale. Toate aceste modificări de stare pot avea drept cauză o boală de bătrânețe a câinelui și înseamnă că va avea nevoie de o îngrijire mai atentă.
Îți dorești să aibă în continuare o viață cât mai bună și poți face asta oferindu-i hrană și suplimente alimentare care să-i reducă din neplăcerile provocate de afecțiunile specifice vârstei. Și trebuie să mai ții cont de un aspect: chiar dacă îți lasă impresia că ar vrea să stea și să moțăie în culcușul lui, plimbarea în aer liber îi va face bine.
Odată cu înaintarea în vârstă, câinele poate suferi de probleme dentare, articulare, renale, cardiace și chiar de diabet. Este bine să conștientizezi că are o problemă și să iei măsuri, pentru că astfel îl poți ajuta să treacă peste toate aceste probleme mult mai ușor.
Noi ți-am întocmit un ghid al celor mai frecvente boli întâlnite la câinii bătrâni și îți spunem ce alimente, suplimente și vitamine trebuie să-i dai – pe lângă tratamentul prescris de medic, dacă este cazul – pentru a-i face viața cât mai ușoară.
Probleme nutriționale
Un câine care înaintează în vârstă va avea o activitate fizică mult diminuată și, din acest motiv, poate să apară obezitatea. Ca și în cazul oamenilor, este o afecțiune cât se poate de serioasă, care poate duce la apariția altor probleme de sănătate și, implicit, îi poate scurta viața câinelui tău. Din fericire, este o problemă pe care o poți controla cu un regim alimentar.
Hills PD Canine Metabolic este o hrană ce conține nutrienții necesari pentru o dietă echilibrată, care ajută câinele să slăbească fără să se înfometeze.
Hrana este sigură pe termen lung, activând capacitatea naturală a organismului de ardere a grăsimilor în exces.
Boli dentare
Afecțiunile dentare și inflamația gingiilor sunt inevitabile la câinii bătrâni. Dacă aceste probleme sunt ignorate, câinele își poate pierde dinții și va avea mari dificultăți în a se hrăni. În plus, bolile dentare sunt de multe ori sursa unor afecțiuni interne, chiar infecții. Din acest motiv, trebuie să iei măsuri atunci când observi primele semne, cum ar fi placa dentară sau tartrul.
Advance Dog Dental Stick este o gustare care ajută la îndepărtarea tartrului.
Există și hrană special concepută pentru câinii cu boli dentare. Royal Canin Medium Dental Care ajută la curățarea dinților câinelui pe parcursul masticației, susținând o acțiune mecanică avansată cu efect de periere a dinților.
Artrita
În cazul în care câinele tău în vârstă începe să se ridice greu sau merge cu dificultate, cel mai probabil suferă de artrită, o afecțiune degenerativă a articulațiilor, foarte comună la animalele bătrâne. Este o problemă aproape inevitabilă, dar o poți ameliora cu suplimente și hrană special concepute pentru această afecțiune.
Suplimentul nutritiv Candioli Confis Ultra susține metabolismul articulațiilor în caz de artrită.
Bolile ochilor
Câinii bătrâni, ca și oamenii, pot face cataractă, iar vederea lui va fi încețoșată. De asemenea, în unele cazuri, ochii sunt slab lubrifianți din cauza scăderii cantității de lacrimi. Ochiul uscat este o afecțiune des întâlnită la câinii de vârstă înaintată, mai ales la cei de talie mică, cu ochii bulbucați (shih-tzu, pekinez, pug).
Optixcare EYE HEALTH este o soluție care combate insuficiența lacrimală și cataracta, dar și alte boli de ochi ale câinilor.
Insuficiență renală
Cei mai mulți câini în vârstă ajung să sufere de această boală gravă. Afecțiunea poate fi diagnosticată din timp, prin teste de sânge. Cu o alimentație potrivită și un tratament prescris de veterinar, câinii pot trece prin această perioadă fără suferință.
Ipakitine este un supliment alimentar pentru susținerea funcției renale la câini, în cazul insuficienței renale cronice.

Pietre la vezica urinară
Pietrele la vezica urinară sunt o altă problemă cu care se pot confrunta câinii bătrâni. În cazuri rare, pietrele pot provoca o obstrucție, dacă animalul încearcă să elimine o piatră mare care rămâne blocată în uretră. Veterinarul poate stabili cu o ecografie acest diagnostic și va prescrie, dacă este cazul, un tratament.
Tulburări endocrine
Câinii în vârstă pot fi afectați, cel mai frecvent, de două tulburări endocrine: hiperadrenocorticismul sau boala Cushing și hipotiroidismul. Ambele afecțiuni provoacă boli diverse, dar sunt tratabile. Veterinarul va stabili prin proceduri specifice diagnosticul și tratamentul.
Insuficiența cardiacă
O afecțiune destul de des întâlnită la câinii cu vârstă înaintată, insuficiența cardiacă se instalează prin îngroșarea valvelor inimii, care pot duce la circulația anormală a sângelui și astfel se mărește dimensiunea inimii. Dacă observi că animalul tău de companie obosește mai repede și respiră mai greu, du-l la veterinar. Boala cardiacă poate fi ameliorată cu tratament și un regim alimentar adecvat.
Tabletele Fortekor ajută la ameliorarea și prevenirea afecțiunilor cardiace specifice câinilor bătrâni.

Diabet
Ca și oamenii, câinii sunt predispuși la diabet, cel mai frecvent din cauza alimentației, iar animalele mai în vârstă sunt și mai expuse acestui risc. În acest sens, este esențială adoptarea unui regim alimentar corect, cu hrană care să-i regleze aportul de glucoză.
Tumori de piele
Câinii cu vârstă înaintată pot dezvolta nodulii sau alte excrescențe ale pielii. Dacă observi apariția acestor formațiuni este necesar să te adresezi veterinarului, care poate recomanda extirparea lor.
Incontinență urinară
Câinii bătrâni pot avea această afecțiune. La un moment dat, încep să nu-și mai poată ține urina și scapă cantități mici când stau culcați sau când dorm. Problema poate fi ameliorată și chiar rezolvată cu medicamente. Siropul Propalin îl poate ajuta în acest sens.

Probleme la prostată
Mai predispuși la aceste afecțiuni sunt masculii necastrați. Este necesar să te adresezi veterinarului pentru un tratament adecvat.
Cancer
Și câinii pot suferi de diverse tipuri de cancer. Multe din ele pot fi tratate dacă sunt depistate în fază incipientă. Din acest motiv, îți recomandăm să duci animalul de companie la controale periodice, mai ales atunci când are o vârstă înaintată.
Disfuncții cognitive și alte probleme comportamentale
Ca și oamenii în vârstă, câinii își pot schimba comportamentul. Devin neascultători și irascibili, capătă fixații și își pot forma tabieturi și, nu în ultimul rând, ignoră sau uită obiceiurile normale de urinare și defecare. Aceste probleme pot fi ameliorate prin suplimente nutritive speciale. Aktivait susține funcționarea creierului la câinii bătrâni.

Aktivait trebuie administrat la primele semne de declin cognitiv, pentru rezultate optime. De asemenea, poate fi administrat câinilor de vârstă mijlocie pentru a ajuta la menținerea funcționării normale a creierului.
În concluzie, câinii bătrâni pot suferi de o serie de boli care le pot afecta calitatea vieții, însă cele mai multe pot fi ameliorate și chiar tratate cu o alimentație corectă și prin administrarea unor suplimente. Este, totuși, foarte important să mergi la veterinar periodic cu câinele senior, pentru că unele afecțiuni necesită un tratament prescris sau chiar intervenție chirurgicală.
Cititi si:
Articole caini
Tipuri de pisici
Articole